Persoonlijke ervaringen - op camino met Go SantiaGo

Linda op de camino Frances

Van St Jean Pied de Port naar Burgos - 285 km

In oktober 2023 ben ik op pad geweest met Margaretha op de Camino Frances. Het was een prachtig avontuur in alle opzichten. De fysieke uitdaging, het onverwachte, niet weten wat de dag je brengt, het lopend onderweg zijn, de hele dag buiten zijn, de ontmoetingen en het alleen maar toch samen zijn. Een ervaring die trots en blij maakt. Margaretha heeft mij wegwijs gemaakt in het pelgrimeren.  We zijn samen met een groepje van 5 op pad gegaan er is alle ruimte om er je eigen Camino van te maken. Vrijheid staat bovenaan. Ik heb alle vertrouwen om de volgende keer alleen op pad te gaan, hoewel ik voor de gezelligheid en het samen onderweg zijn, zo weer mee zou gaan met Go SantiaGo. 

Mocht je nog twijfelen om mee te gaan twijfel niet, doe het!
Als je aarzelt groeit je angst, als je waagt, groeit je moed!

Linda

Jan Daan op de camino Frances

Van St Jean Pied de Port naar Burgos - 285 km

2 tm 15 oktober 2023

Tijdens de kennismakingswandeling met Margaretha nam ik het besluit het alledaagse eens achter mij te laten en een sprong in het diepe te wagen. Margaretha’s uitleg, ervaring en de werkwijze van Go SantiaGo waren voor mij het zetje dat ik nodig had. Naast het vele trainen genoot ik van de voorbereidingen. Ik maakte een speurtocht langs alle bekende outdoorwinkels om het draaggewicht van mijn gevulde rugzak zo laag mogelijk te krijgen. Eerst lachte ik daar nog een beetje smalend om. Inmiddels weet ik beter.

Ook het uitvogelen van de reismogelijkheden vond ik leuk want het bracht mij op allerlei ideeën. De diverse app’s waren mij hierbij zeer behulpzaam. Ook goed om dat zelf weer eens uit te zoeken en mogelijk je verblijf te verlengen. Zo plakte ik er nog enkele dagen Bilbao aan vast.

De start over de Pyreneeën, onze eerste dagen vond ik pittig, zeg maar, zwaar. Gelukkig liepen wij niet in een dag naar Ronchesvalles maar stopten wij in een supermooie herberg. Het gevoel daar in de Pyreneeën te mogen lopen betekende veel voor mij. Het feit dat talloze pelgrims mij door de eeuwen heen zijn voorgegaan gaf dit geluksgevoel een extra dimensie.

De groep waarmee ik liep bleek in alle opzichten over geweldige good fibes te beschikken. Aanmoedigingen waren vanzelfsprekend, tegenslag werd overwonnen. Er ontstond een geweldige band. En ondanks het intensieve samen zijn had je toch tijd genoeg voor je zelf.

Elke dag was een verrassing, de prachtige natuur, de vergezichten, de weidsheid, de dorpjes en soms grote stilte. Ik heb van elke stap, licht en zwaar, genoten. Wij kwamen door dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan. Soms bekroop mij het gevoel in het boek “100 jaar eenzaamheid” van Gabriel Márquez te lopen. De ontmoetingen met tal van pelgrims uit alle delen vond ik geweldig. Heerlijk om
samen onderweg te zijn en even een gesprek(je) aan te gaan. Allemaal met hetzelfde doel voor ogen.

Op het eind van de middag waren wij altijd benieuwd naar de herberg waar wij zouden verblijven. Margaretha wist meestal wel wat de beste was. Of er dan nog plek voor ons was, was dan de vraag. Liefst met zijn allen op een kamer. Meestal werden wij aangenaam verrast. En viel het wat tegen dan reageerde de groep… geen gepiep of gemor.. morgen wordt het beter. Zo zat ons groepje in elkaar.

Na ruim 15 dagen kwamen wij aan in Burgos en moest ik, met pijn in mijn hart, afscheid nemen van mijn nieuwe vrienden. Ik heb genoten van elke stap, soms heel vermoeiend maar het geluksgevoel dit te mogen en kunnen doen is alleen maar toegenomen.

De Camino heeft mij meer gebracht dan ik voor vertrek kon vermoeden. Als mij gevraagd wordt wat dan wel, dan zeg ik, loslaten, verandering, diepgang, ontmoetingen, aardig zijn en rust.

Een reünie die wij kort geleden vierden bevestigde mijn gevoel samen iets bijzonders beleefd te hebben. Met veel dank aan Margaretha!

Mijn volgende Camino staat al in de steigers. In mei 2024 van Leon en naar Santiago. Samen met Go SantiaGo en dan alleen verder naar Finisterre.

Jan Daan Berkhout
p.s. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden beleef dan onze tocht op Polarsteps 
(Margaretha Broersma gosantiago.nl)

Gerda op de camino Frances

Van Leon naar Santiago de Compostela - 320 km

5 tm 18 mei 2024 met Go SantiaGo

Ineens is het dan zover. Na weken van trainen is het dan zomaar 3 mei. Samen met een vriendin ga ik naar Spanje. We hebben een lekker dagje in Leon en morgen gaan wij de groep ontmoeten. 

Zondagmorgen 9 uur staan wij met de groep bij de herberg waar wij onze pelgrim paspoorten kunnen ophalen. De regenjassen kunnen aan want de de hele dag zal de regen met ons mee lopen.
We lopen lekker en zo af en toe loop je met iemand en kan je een beetje kletsen. Het eerste hostel voelt wat onwennig maar beneden is een heel leuk barretje waar het warm is en je gezellig wat kunt drinken en eten. Voor onze natte kleding is genoeg ruimte om het op te hangen en voor de natte schoenen zijn kranten, helemaal top dus.
We voelen ons snel thuis en ja... vannacht gaat de eerste nacht worden in het stapelbed.

De volgende ochtend een lekker ontbijtje en het is droog en zonnig dus het lopen gaat super fijn hierdoor.

Veertien dagen lopen wij door het Spaanse landschap, het is echt een heel bijzondere ervaring. Je maakt onderweg van alles mee. Hele mooie ontmoetingen. Mooie emoties komen boven. Je loopt door prachtige natuur. Het voelt vrij. Het is ruim en groots. De natuur is zeer afwisselend. Je komt in allerlei bijzondere hostels. Het eten is altijd heel lekker en elke dag anders. We hebben heel veel lol met de groep, dat is super leuk. Het is heerlijk om elke dag maar weer zo'n grote afstand te lopen, het is soms zwaar maar je doet het gewoon en het voelt heerlijk als je het gedaan hebt. 

Het is zo'n geweldig avontuur, ik heb er eigenlijk geen woorden voor. De sfeer in Spanje op de camino is ook zo leuk, heerlijk al die tentjes onderweg waar je even iets kunt eten of drinken. En de hele dag maar lopen, lopen, lopen, heerlijk!!! 

De aankomst in Santiago is ongelofelijk, je bent zo ontzettend blij, geweldig daar op het plein voor die enorme kathedraal!! Het is echt waanzinnig! 

Het is moeilijk om uit te leggen maar als je twijfelt om te gaan? zou ik zeggen: GEWOON DOEN!!

Groeten van een hele blije pelgrim,
Gerda

Hanny op de camino Frances

Van Leon naar Santiago de Compostela - 315 km

1 tm 15 mei 2023

Na het enthousiaste verhaal gelezen te hebben in Libelle van Margaretha, besluit ik me aan te melden voor een kennismakingswandeling.

Het klikt goed met Margaretha en we plannen samen de data voor de camino Frances vanaf Leon naar Santiago. Dit wordt dan van 2 tot en met 15 mei 2023, zodat ik finish op mijn 60e verjaardag op het plein in Santiago!

Samen met Hilly, Esther, Bart, Carin en Margaretha gaan we de uitdaging aan. Het was een prachtige tocht met een verassend ontvangst van mijn familie in Santiago, een
reis om nooit meer te vergeten en waar ik nog steeds met een glimlach aan terug denk.

Het landschap vanaf Leon is erg afwisselend, bergen, bossen, vergezichten, kronkelpaadjes, mooie dorpjes, aardige mensen en onderweg kom je de hele wereld tegen met ieder zijn eigen verhaal.

Je kunt je eigen tempo lopen, alleen of in gezelschap. Margaretha zorgde iedere dag voor een verblijf en bij aankomst was er met ons groepje een moment van overwinning van weer een mooie dag.

Heerlijk om bezig te zijn in de buitenlucht en de zorgen van alledag te vergeten. Ik heb er enorm van genoten en vond het fijn om aan te sluiten bij een groepje van Go SantiaGo. 

In november 2024 hoop ik weer mee te gaan voor een nieuwe camino, namelijk de camino Ingles + Santiago>Muxia>Finisterre.

Mijn eerste tocht smaakt naar meer!

Hanny

Christian op de camino Portugues

Van Porto naar Santiago 1 tm 14 april 2024

Wandelen
Mijn hele leven -in het gezin van oorsprong en met mijn eigen gezin- hebben wij een hond in huis, dus wandelen is een vast dagelijks onderdeel van mijn bestaan. Veel gewandeld in de bergen, wat ik met mijn man Bart ook nog steeds graag doe. En wij wandelen veel langs de kustlijn op ons geliefde eiland Terschelling.
Een Camino lopen is mijn wandeldroom.

Voorwaarden
Na het lezen van een berichtje - in tijdschrift Libelle onder het kopje Denktank- van Margaretha, volg ik haar nieuwsbrief en geplande wandeltochten, elke keer met de agenda in de hand en de beschrijving van de specifieke Camino. In de nieuwsbrief van September 2023 valt alles voor mij op de juiste plek, de geplande data en voor het eerst de kustroute. Ik zoek contact met Margaretha schrijf mij in en ontvang het trainingsschema en de inpaklijst. Een vriendin van mij, Femia, vraagt of ik nog een wandelaar kan gebruiken en sluit zich na overleg ook aan. In december 2023 vindt via Teams de kennismaking plaats met de rest van de groep en er wordt een groepsapp aangemaakt.

Voorbereiding
Eigenlijk heb ik geen enkele verwachting. Mijn leven staat op dit moment in het teken van de zorg voor mijn ouders, het afscheid en ik kijk uit naar de Camino als tijd van ontspanning door inspanning en rust in mijn hoofd. Hoop met deze time-out weer even op de resetknop te kunnen drukken!
Het trainingsschema zet ik netjes in mijn agenda en probeer ik zo goed mogelijk te volgen. Daarnaast neem ik mij heilig voor om de max van 7 kg aan bepakking te reduceren tot 5 kg! En het lukt mij dan ook met 5,5 kg te vertrekken!

Wandeltocht
Het is bijzonder 6 totaal verschillende vrouwen die samen elk voor het eerst (op één na) aan een pelgrimstocht beginnen van 300 km, 14 dagen lang. En het werkt! De energie in de groep is goed, je loopt samen en alleen, afwisselend, het gaat bijna vanzelfsprekend. Het hier en nu is het belangrijkste, tijd voor jezelf, maar de gesprekken gaan ook de diepte in en we lachen wat af! Mijn liefde voor fotografie zet ik in voor een reisverslag in beeld. En mijn yoga helpt mij elke dag op de slaapzaal in bed mijn lichaam te rekken en strekken. Ik krijg zelf voor het eerst tijdens wandelen last van blaren en Hilly verzorgd deze deskundig en met liefde elke dag weer. De Teva sandalen op de inpaklijst hebben mijn rugzak niet gehaald: voor twee weken iets aanschaffen wat ik daarna nooit meer zal gebruiken, dan moet ik het nut ervan wel inzien. Op dag 9 lukte het niet meer om pijnvrij mijn wandelschoenen te gebruiken, van Nicoline mag ik haar Teva sandalen in mijn maat lenen. Mijn redding!

Margaretha Go SantiaGo
Vanaf het eerste contact weet zij als gids alles in goede banen te leiden. Het trainingsschema en de inpaklijst zijn zorgvuldig samengesteld. Elke vraag vooraf wordt bijna direct beantwoord. Zij is tijdens de tocht betrokken bij een ieder, afwisselend op de voor- en achtergrond. Na mijzelf, is zij degene die mijn Camino mogelijk heeft gemaakt. Zij is iemand met een missie en oog voor haar medemens! Dankbaar dat onze paden hebben gekruist …

De Camino geeft je wat je nodig hebt.”
Dit kan ik alleen maar onderkennen….