De Camino Frances

frances1+2

De camino Frances

Bij de camino Frances kun je kiezen.

Of ik help je twee weken op weg aan het begin van deze camino (St Jean Pied de Port naar Burgos). Je kunt de camino dan zelf aflopen of op een later moment.

Of we lopen samen de laatste etappes naar Santiago de Compostela (Leon - Santiago). 

-

5 tm 18 mei 2024 - Leon naar Santiago (zie mijn blog op Polarsteps)

-

1 tm 14 oktober 2024 - St Jean Pied de Port naar Burgos (aanmelden voor 1 juli 2024)

-

2 tm 15 mei 2025 - St Jean Pied de Port naar Burgos (aanmelden voor 1 februari 2025)

-

11 tm 24 juni 2025 - Leon naar Santiago (aanmelden voor 1 maart 2025)

-

1 tm 14 oktober 2025 - St Jean Pied de Port naar Burgos (aanmelden voor 1 juli 2025)

-

30 oktober tm 12 november 2025 - Leon naar Santiago (aanmelden voor 1 augustus 2025)

-

14 dagen (650 euro*)

Inschrijven camino Frances

Vul dit formulier in. Je ontvangt binnen 48 uur meer informatie.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please enter a subject.
Please type your message.

De etappes op de camino Frances

Reisschema van de eerste etappes van de camino Frances (285 km)

St Jean Pied de Port naar Burgos

Reisdag naar St Jean Pied de Port

Dag 1. St Jean Pied de Port - Orisson 8 km 

Dag 2. Orisson - Ronchesvalles 18 km

Dag 3. Ronchesvalles - Zubiri 24 km

Dag 4. Zubiri - Pamplona 22 km

Dag 5. Pamplona - Puente la Reina 24 km

Dag 6. Puente la Reina - Estella  22 km

Dag 7. Estella - Los Arcos 22 km

Dag 8. Los Arcos - Logrono 27 km

Dag 9. Logrono - Navarrete 12 km

Dag 10. Navarrete - Nájera 17 km

Dag 11. Nájera - Santo Domingo de la Calzada 21 km

Dag 12. Santo Domingo de la Calzada - Belorado 22 km

Dag 13. Belorado - Agés 27 km

Dag 14. Agés - Burgos 23 km

reisdag of je blijft nog een dag in Burgos.

 

De etappes kunnen te plaatse afwijken, we gaan immers pelgrimeren en nemen de dag zoals hij komt.

kaart-camino-frances-1e-deel

De etappes op de camino Frances

Reisschema van de laatste etappes van de camino Frances (315 km)

Leon - Santiago

Reisdag naar Leon

Dag 1. Leon - San Martín del Camino - 25 km

Dag 2. San Martín del Camino - Astorga 24 km

Dag 3. Astorga - Rabanal del Camino 20 km

Dag 4. Rabanal del Camino - Molinaseca 24 km

Dag 5. Molinaseca - Cacabelos 23 km

Dag 6. Cacabelos - Trabadelo 17 km

Dag 7. Trabadelo - Linares 21 km

Dag 8. Linares - Triacastela 18 km

Dag 9. Triacastela - Sarria 18 km

Dag 10. Sarria - Portomarin  22 km

Dag 11. Portomarin - Palas de Rei 28 km

Dag 12. Palas de Rei- Arzua 25 km

Dag 13. Arzua - O Pedrouzo 19 km

Dag 14. O Pedrouzo - Santiago de Compostela 19 km

reisdag of je blijft nog een dag in Santiago.

 

De etappes kunnen ter plaatse afwijken, want we gaan pelgrimeren en nemen de dag zoals hij komt.

kaart camino Frances 2 Go Santiago

De camino Frances

De Camino Frances (790 km) is dé bekendste pelgrimsroute in Spanje! En daarom dan ook de meest populaire van alle camino's naar Santiago de Compostela. Pelgrims uit de hele wereld, en van alle leeftijden, lopen over deze route naar Santiago de Compostela. Tegenwoordig lopen pelgrims om allerlei redenen de camino Frances. Of het nu gaat om de sportieve uitdaging, de spirituele zoektocht, de geloofsovertuiging of het ontspannen willen genieten van de natuur en de sociale aspecten. Toen ik de etappe naar Atapuerca liep, kwam ik in het bos een dansende en zingende Angelos met zijn kraampje met lekkers tegen. Zijn woorden: "op de camino Frances spreekt iedereen met iedereen en zorgt iedereen voor iedereen, zo moet het zijn in de wereld. De camino Frances is een heel speciale route". En zo is het!

Voorbereiding

Voor het wandelen van deze camino is het aan te raden een aantal weken van te voren goed te trainen, ook met een gevulde rugzak op, omdat je dan blessures en blaren kunt voorkomen. Ik kan je daarbij adviseren en assisteren. Ook krijg je van mij informatie over wat je mee kunt nemen. Uiteraard begeleid ik je ook bij het wandelen van deze route.

Eigen groepje deelnemers?

Je kunt ook je eigen groepje deelnemers opgeven. Bijvoorbeeld als een vriend/vriendin een mooie leeftijd bereikt, je een vrijgezellen wandeltocht wil maken/organiseren, een ander jubileum wil vieren of juist samen iets wilt verwerken. Neem contact met mij op, we kunnen ook voor een andere datum of camino of etappes kiezen.

*) De genoemde prijzen zijn exclusief de reis- en verblijfskosten. De genoemde prijzen zijn inclusief advies, voorbereiding, begeleiding (ik loop mee), een pelgrimspaspoort en een compostela.

leren-pelgrimeren

De camino Frances

De Camino Francés is de beroemdste en meest populaire pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. Hier zijn enkele leuke en interessante weetjes over deze iconische route:

  1. Historische Betekenis: De Camino Francés heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het werd een belangrijke pelgrimsroute na de ontdekking van het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela in de 9e eeuw. De route wordt vermeld in de "Codex Calixtinus", een 12e-eeuws manuscript dat diende als een gids voor pelgrims.

  2. Beginpunten: Hoewel de Camino Francés officieel begint in Saint-Jean-Pied-de-Port, een schilderachtig dorpje aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk, kunnen pelgrims ook starten in andere steden zoals Roncesvalles, Pamplona of zelfs verder weg zoals Le Puy-en-Velay in Frankrijk.

  3. Lengte: De route van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela is ongeveer 780 kilometer lang. De gemiddelde pelgrim doet er ongeveer 30 tot 35 dagen over om de hele route te voltooien, afhankelijk van hun wandeltempo en de tijd die ze nemen om te rusten en de bezienswaardigheden te bekijken.

  4. Gevarieerde Landschappen: De Camino Francés biedt een prachtig scala aan landschappen. Pelgrims wandelen door de majestueuze Pyreneeën, de uitgestrekte vlaktes van de Meseta, de groene heuvels van Galicië en charmante middeleeuwse dorpen en steden. Elk deel van de route heeft zijn eigen unieke charme en natuurlijke schoonheid.

  5. Iconische Bezienswaardigheden: Onderweg passeren pelgrims talrijke historische en culturele bezienswaardigheden. Enkele hoogtepunten zijn de kathedraal van Burgos, het klooster van San Juan de Ortega, de stad León met zijn gotische kathedraal en het middeleeuwse dorpje O Cebreiro.

  6. Sociaal Aspect: De Camino Francés staat bekend om zijn levendige sociale sfeer. Pelgrims van over de hele wereld lopen deze route, wat resulteert in een internationale en vriendschappelijke gemeenschap. Het delen van verhalen en ervaringen met mede-pelgrims is een belangrijk en geliefd onderdeel van de Camino-ervaring.

  7. Pelgrimsovernachtingen: Langs de route zijn tal van albergues (pelgrimsherbergen), hostels en hotels beschikbaar. Deze accommodaties variëren van eenvoudige en betaalbare slaapzalen tot meer luxe opties. De albergues bieden vaak een gemeenschappelijke ruimte waar pelgrims samen kunnen eten, rusten en verhalen kunnen uitwisselen.

  8. Spirituele Ervaring: De Camino Francés biedt pelgrims de kans voor diepe spirituele en persoonlijke reflectie. Veel pelgrims ervaren een gevoel van rust en verbondenheid terwijl ze door het prachtige landschap lopen en de tijd nemen om na te denken over hun leven en hun doelen.

  9. Culinaire Ontdekkingen: De route loopt door verschillende Spaanse regio's, elk met hun eigen culinaire specialiteiten. Pelgrims kunnen genieten van lokale gerechten zoals de "pulpo a la gallega" (Galicische inktvis), "tapas" in Navarra en La Rioja, en de beroemde wijnen van de regio's La Rioja en Bierzo.

  10. Symboliek en Tradities: Pelgrims dragen vaak een schelp van Sint-Jakob (de Jacobsschelp) als symbool van hun pelgrimstocht. Het eindpunt van de Camino Francés is de kathedraal van Santiago de Compostela, waar pelgrims de mis kunnen bijwonen en de botafumeiro, een enorme wierookbrander, in actie kunnen zien.

De Camino Francés is meer dan alleen een wandeltocht; het is een reis door geschiedenis, cultuur en persoonlijke ontdekking. Het biedt een unieke combinatie van fysieke uitdaging, sociale interactie en spirituele verrijking die pelgrims vaak een onvergetelijke ervaring oplevert.

Polarsteps

 

Op Polarsteps kun je mijn blog lezen over de camino Frances: