De Camino Via de La Plata

kaart via de la plata

De Camino Via de La Plata

Het Spaanse woord Plata betekent zilver, daarom wordt deze route ook wel Zilverroute genoemd. De camino Via de la Plata doorkruist West-Spanje van zuid naar noord. De hele route vanaf Sevilla naar Santiago de Compostela is zo'n 1.000 km. Ik help je hier graag de eerste twee weken, zo'n 225 km van op weg.

De Camino Via de La Plata

4 tm 14 december 2024 (aanmelden voor 1 september)

Hier lopen we van Sevilla naar Merida, de eerste paar etappes naar Santiago De Compostela op de camino Via de la Plata. We lopen hier in de wintermaanden, als het in het zuiden van Spanje nog goed weer is. Niet te warm, niet te koud, niet te nat.

Dag 1. Sevilla - Guillena 22km

Dag 2. Guillena - Castilblanco de los Arroyos 19 km

Dag 3. Castilblanco de los Arroyos - Almadén de la Plata 30 km

Dag 4. Almadén de la Plata - El Real de la Jara 17 km

Dag 5. El Real de la Jara - Monesterio 21 km

Dag 6. Monesterio - Fuente de Cantos 22 km

Dag 7. Fuente de Cantos - Zafra 24 km

Dag 8. Zafra - Villafranca de los Barros 21 km

Dag 9. Villafranca de los Barros - Torremejia 27 km

Dag 10. Torremijia - Merida 16 km

Dag 11. Reizen naar Sevilla of Madrid

11 dagen (595 euro*)

Neem contact op, ik help je graag leren pelgrimeren.

Inschrijven camino Via de la Plata

Vul dit formulier in. Je ontvangt binnen 48 uur meer informatie.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please enter a subject.
Please type your message.

De Camino Via de La Plata

De Camino Via de la Plata, ook bekend als de Zilverroute, is een van de langste en meest diverse pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela in Spanje. Hier zijn enkele leuke en interessante weetjes over deze bijzondere route:

  1. Oude Romeinse Weg: De Via de la Plata volgt grotendeels de oude Romeinse weg die van Zuid-Spanje naar Noord-Spanje liep. Deze weg werd oorspronkelijk gebruikt voor militaire en handelsdoeleinden. Het woord "plata" komt van het Arabische "balata", wat geplaveide weg betekent, en niet van het Spaanse woord voor zilver.

  2. Langste Camino-route: Met een totale lengte van ongeveer 1000 kilometer, afhankelijk van de gekozen variant, is de Via de la Plata een van de langste Camino-routes. Het begint in Sevilla en loopt door verschillende provincies en landschappen naar Santiago de Compostela.

  3. Diversiteit van Landschappen: De route biedt een ongelooflijke diversiteit aan landschappen. Pelgrims lopen door uitgestrekte vlaktes, bergen, rivierdalen, en prachtige historische steden zoals Mérida, Salamanca, en Zamora. Elk deel van de route heeft zijn eigen unieke charme en natuurlijke schoonheid.

  4. Rijke Culturele en Historische Erfgoed: Onderweg kunnen pelgrims talrijke historische en culturele bezienswaardigheden verkennen. Mérida staat bekend om zijn goed bewaarde Romeinse ruïnes, Salamanca om zijn prachtige universiteitsgebouwen en kathedraal, en Zamora om zijn Romaanse kerken.

  5. Minder Bevolkte Route: De Via de la Plata is minder druk dan de bekendere Camino Francés, wat pelgrims een rustigere en meer introspectieve ervaring biedt. De stilte en sereniteit van de route maken het een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een diepere spirituele ervaring.

  6. Uitdaging en Avontuur: Vanwege de lengte en het soms ruige terrein, wordt de Via de la Plata beschouwd als een van de meer uitdagende Camino-routes. Pelgrims moeten goed voorbereid zijn op lange afstanden tussen dorpen en steden, en op wisselende weersomstandigheden.

  7. Gastvrijheid en Lokale Keuken: De lokale bevolking langs de Via de la Plata staat bekend om hun gastvrijheid. Pelgrims kunnen genieten van heerlijke regionale gerechten zoals "jamón ibérico" (Iberische ham), "tortilla de patatas" (aardappelomelet), en diverse tapas. Elke regio biedt unieke culinaire specialiteiten.

  8. Gevarieerde Flora en Fauna: Pelgrims op de Via de la Plata hebben de kans om een breed scala aan flora en fauna te zien. De route voert door nationale parken en beschermde gebieden waar je zeldzame vogels, wilde bloemen en diverse bomen kunt bewonderen.

  9. Kruising met Andere Caminos: De Via de la Plata kruist andere bekende Camino-routes, zoals de Camino Sanabrés en de Camino Francés. Dit biedt pelgrims de mogelijkheid om hun route aan te passen en verschillende delen van de pelgrimswegen te ervaren.

  10. Spirituele en Reflectieve Ervaring: Zoals alle Camino-routes, biedt de Via de la Plata pelgrims een diepgaande spirituele en reflectieve ervaring. De lange dagen van wandelen door stille landschappen bieden de gelegenheid voor persoonlijke groei, bezinning en verbinding met de natuur.

De Camino Via de la Plata is een fantastische keuze voor avontuurlijke pelgrims die op zoek zijn naar een minder bewandelde, maar rijke en betekenisvolle pelgrimstocht vol historie, cultuur en natuurschoon.

Voorbereiding

Voor het wandelen van deze camino is het aan te raden een aantal weken van te voren goed te trainen, ook met een gevulde rugzak op, omdat je dan blessures en blaren kunt voorkomen. Ik kan je daarbij adviseren en assisteren. Ook krijg je van mij informatie over wat je mee kunt nemen. Uiteraard begeleid ik je ook bij het wandelen van deze route.

*) De genoemde prijzen zijn exclusief de reis- en verblijfskosten. De genoemde prijzen zijn inclusief advies, voorbereiding, begeleiding (ik loop mee), een pelgrimspaspoort en een compostela.

leren-pelgrimeren

Polarsteps - blog

Op Polarsteps kun je mijn blog lezen over deze camino.